Dyniowe ciasteczka z cynamonem.
Ciasteczka dyniowe z cynamonem. Puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne ciasteczka. Pachnące cynamonem, które długo zachowują świeżość. Idealny dodatek do drugiego śniadania lub po prostu do kawy.
Dyniowe ciasteczka z cynamonem
Porcje 23
Składniki
Składniki na ciasteczka:
- 100 g dyni (upieczonej) waga podana po upieczeniu
- 100 g miękkiego masła
- 220 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Posypka:
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcje
Posypka – wykonanie:
- Drobny cukier mieszamy razem z cynamonem w małej miseczce
Ciasteczka – wykonanie:
- Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko.
- W misie miksera ubijamy masło z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę.
- Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz sól oraz zblendowaną dynię i żółtko.
- Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny (powinno lekko stwardnieć wtedy łatwiej formować ciasteczka).
- Schłodzone ciasto dzielimy na kawałki, każdy po około 23 g i formujemy kulki.
- Każdą kulkę obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka podczas pieczenia rosną dlatego nie układamy ich zbyt blisko siebie.
- Następnie każde ciasteczko lekko spłaszczamy na grubość około 1,5 cm.
- Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-17 minut.