Dutch baby

Dutch baby delikatny, puszysty pieczony naleśnik. Idealny naleśnik, który zachwyci Was swoim smakiem, sprawdzi się na pyszne, niedzielne śniadanie. Z dodatkiem owoców, jogurtu jest wyjątkowo smaczny.
Dutch baby
Składniki
- 3 jajka
- 180 ml mleka
- 2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego (nie może być zwykłe ponieważ będzie się paliło podczas pieczenia)
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
dodatkowo :
- cukier puder, ulubione owoce
Instrukcje
- Jajka, mąkę, mleko oraz 1 łyżkę rozpuszczonego masła, miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką lub blendujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200-220 C (termoobieg)
- Wkładamy naczynie żaroodporne lub patelnię w której można zapiekać. Moja patelnia miała średnicę 23 cm. Lub rozgrzewamy ją na palniku.
- Następnie wlewamy łyżkę rozpuszczonego masła i zmiksowaną masę jajeczną.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni.
- Upieczony naleśnik wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem, dodajemy ulubione owoce. Można dodać również jogurt, całość polać syropem klonowym lub miodem, ( ale to już wg uznania).


Podziel się: