Deser leśny mech z kremem truskawkowym
Jakiś czas temu przygotowywałam tort dla piłkarza, zostały mi wtedy resztki biszkoptowej trawy. Przygotowałam krem z mrożonych truskawek i tak powstał deser. Deser, który z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Deser leśny mech z kremem truskawkowym
Składniki
Składniki na ciasto:
- 170 g szpinaku baby
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 280 g mąki tortowej
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
Krem:
- 250 mascarpone
- 200 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
- 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej
dodatkowo:
- owoce liofilizowane
Instrukcje
- Umyty szpinak blendujemy z olejem i sokiem z cytryny
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę razem z proszkiem (przesiane przez sito) na przemian ze szpinakiem. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 19 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę (do suchego patyczka).
- Studzimy, zimny biszkopt kruszymy i umieszczamy w szklaneczkach, pucharkach przekładając warstwą kremu truskawkowego na zmianę z pokruszonym biszkoptem. Wierzch posypujemy owocami liofilizoawanymi.
Krem:
- Truskawki blendujemy razem z cukrem, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, a po chwili dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy do zmiksowanych truskawek.
- Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy silikonową łyżką.
Podziel się: