Deser biało – czerwony, truskawkowo – śmietankowy
Przepis na biało – czerwony deser z truskawkami i kremem śmietankowym.
Świetnie smakuje zarówno ze świeżych truskawek jak i mrożonych. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców z zeszłego roku, a przy okazji w upalne dni przyjemnie chłodzi.
Deser biało – czerwony, truskawkowo – śmietankowy
Składniki
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 250 ml mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Instrukcje
- Truskawki lekko rozmrażamy, świeże myjemy i blendujemy. Jeśli są mało słodkie dodajemy łyżkę cukru pudru.
- Schłodzoną śmietankę i mascapone przekładamy do miski dodajemy cukier puder i miksujemy na gęsty krem.
- Na dno szklanek przekładamy mus z truskawek, a na wierzch krem z mascarpone i śmietanki, dobrze użyć do nakładania kremu rękawa cukierniczego wtedy krem łatwiej przełożyć do szklanek. Smacznego :)
Podziel się: