Czekoladowa babka
Co może być lepszego w zimny, deszczowy dzień od kawałka czekoladowego ciasta. Dzisiaj w formie babki, którą możecie zrobić również w Wielkanoc. Sprawdzony przepis na pyszną babkę czekoladową z polewą.
Czekoladowa babka
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- pół kostki masła 125 g
- 3 jajka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 4 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 filiżanka mocnej kawy 200 ml
- gotowa polewa lub tabliczka ulubionej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
Instrukcje
- Masło ucieramy dodając na przemian cukier i jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Dodajemy gałkę muszkatołową, dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy zimną kawę i miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.
- Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy wyrównujemy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka).
- Zimną babkę polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.