Cukinia faszerowana kaszą kuskus.
Dostałam piękną ekologiczną cukinię, a że dawno nie robiłam faszerowanej cukinii powstało pyszne lekkie danie. Polecam, naprawdę warto. Wszystkim bardzo smakowała.
Cukinia faszerowana kaszą kuskus.
Składniki
- 1 duża cukinia
- 100 g kaszy kuskus
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- mała puszka groszku konserwowego
- 1 pomidor
- pół kostki rosołowej (eko bez konserwantów i chemii)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 5-6 łyżek ulubionego oleju lub oliwy
Instrukcje
- Cukinię dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wydrążamy środek zostawiając 1 cm ścianki.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Kuskus wrzucamy do miski i zalewamy taką ilością bulionu żeby płynu było około 0,5 cm nad kaszą. Odstawimy żeby kuskus napęczniał.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni aż do miękkości. Dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, pół papryki pokrojonej w kostkę i część wcześniej wydrążonej cukinii pokrojonej w dowolne kawałki. Dusimy kilka minut.
- Następnie dodajemy drobno pokrojonego pomidora (bez skórki), groszek konserwowy i kuskus.
- Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz do smaku i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Jeśli został nam bulion teraz możemy dodać resztę.
- Cukinię od wewnątrz posypujemy solą gruboziarnistą i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Całość posypujemy natką pietruszki i parmezanem.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 – 50 minut w zależności od wielkości cukinii.