Ciasto makowe z brzoskwiniami.
Zachęcam do zrobienia pysznego makowego ciasta z rodzynkami i lekką cytrusową nutą. Jest czasochłonne, ale warto je zrobić przy okazji robienia makowców.
Ciasto makowe z brzoskwiniami.
Składniki
Przygotowanie maku:
- 300 g suchego maku
- 1,5 szklanki mleka
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki krupczatki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na ciasto makowe:
- mak przygotowany dzień wcześniej
- 150 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- duża garść rodzynek
- olejek migdałowy
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki pomarańczowe
Instrukcje
- Dzień wcześniej przygotowujemy sobie mak. Do 300 g suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął płyn. Odcedzamy na sicie i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
- Masło i cukier ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec sok z cytryny i skórkę cytrynową. Pamiętajmy, że cytryna musi być dokładnie wyszorowana i sparzona wrzątkiem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło, żółtka i cukier dokładnie miksujemy. Pod koniec, łyżka po łyżce dodajemy zmielony mak i olejek migdałowy (ilość wg uznania-ja dałam pół). Na koniec dodajemy rodzynki. Łączymy z ubitą pianą, delikatnie mieszając. Przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowaną cytrynową masę.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Galaretkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody, brzoskwinie osączamy na sitku. Kroimy na plasterki i układamy na wystudzonym cieście, zalewamy tężejącą galaretką.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Smacznego.