Boczek pieczony
Dzisiaj coś dla mięsożerców, porcja pysznego pieczonego boczku.
Robicie domowe wędliny ? jeśli lubicie pieczony boczek to taki domowy z pewnością Wam posmakuje.
Boczek pieczony
Składniki
- 1.5 kg boczku bez kości
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki majeranku
- 5-6 ząbków czosnku
Instrukcje
- Ząbki czosnku dzielimy na pół, nożem robimy niewielki wgłębienia w boczku i wciskamy w nie ząbki czosnku.
- Mięso dokładnie nacieramy solą i majerankiem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 1,5 godziny, po tym czasie odkrywamy go i pieczemy jeszcze około pół godziny żeby ładnie się zrumienił.
Sprawdzilem.
Na prawde orgazmistyczny w smaku i zapachu!