Biała kiełbasa zapiekana w sosie majonezowo – chrzanowym.
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w lekko pikantnym sosie majonezowo – chrzanowym. Taką kiełbasę możecie podać na śniadanie Wielkanocne. Sprawdzi się również jako danie obiadowe, możecie podać ją z pieczywem lub ziemniakami. Ilość chrzanu dodajcie wg uznania, jeśli wolicie bardziej pikantne wtedy dodajcie więcej chrzanu.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie majonezowo – chrzanowym
Składniki
- 5-6 szt. białej kiełbasy surowej
- 1 duża cebula
- 200 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1 łyżka chrzanu
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- kila gałązek tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy kawałki kiełbasy. Obsmażamy na rumiano z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, (nie rumienimy), lekko solimy.
- Następnie dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, następnie mleko. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Następnie dodajemy chrzan oraz majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zioła i mieszamy.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos i układamy kawałki kiełbasy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, funkcja grill lub górna grzałka. Zapiekamy 10-15 minut.
Podziel się: