Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Biała kiełbasa zapiekana w sosie majonezowo - chrzanowym
Składniki
5-6
szt.
białej kiełbasy
surowej
1
duża
cebula
200
ml
mleka
1
łyżka
mąki pszennej
1
łyżka
masła klarowanego
lub oleju
1
łyżka
chrzanu
2-3
łyżki
majonezu
sól, pieprz
do smaku
kila gałązek tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
1
łyżka
posiekanej bazylii
Instrukcje
Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy kawałki kiełbasy. Obsmażamy na rumiano z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, (nie rumienimy), lekko solimy.
Następnie dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, następnie mleko. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Następnie dodajemy chrzan oraz majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zioła i mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos i układamy kawałki kiełbasy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, funkcja grill lub górna grzałka. Zapiekamy 10-15 minut.