Beziki kawowe
Przepis na beziki kawowe. Delikatne z wierzchu lekko ciągnące w środku, bezy kawowe idealny dodatek do kawy. Beza kawowa zachwyci Was swoim smakiem i aromatem, to także doskonały dodatek do wykończenia słodkich deserów. Dla miłośników kawy i nie tylko. Takie własnoręcznie upieczone mini beziki mogą być. również miłym upominkiem dla bliskiej osoby.
Beziki kawowe
Składniki
- 3 białka
- 150 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 20 ml mocnej kawy espresso lub 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 20 ml gorącej wody
Instrukcje
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy białka będą sztywne stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Każdą kolejną łyżkę cukru dajemy dopiero po rozpuszczeniu już dodanej. Czas ubijania całości zajmie Wam około 10 minut. Kiedy białka będą już sztywne i lśniące dodajemy zimną kawę i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, masę przekładamy do worka cukierniczego. Najprostsze worki są do kupienia w każdym markecie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki (średnica około 2-2,5 cm). U mnie z trzech białek wyszło 50 sztuk bezików. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy (suszymy) około 90-100 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy zostawiając w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Jeśli bezy się kleją tzn., że cukier nie rozpuścił się całkowicie podczas ubijania. Bezy na drugi dzień staną się bardziej kruche niż zaraz po upieczeniu. Smacznego.
Uwagi
Upieczone bezy przechowujemy w słoiku lub metalowej puszce.