Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz z wyspą.

Barszcz czerwony z ziemniakami. U mnie w domu rodzinnym potocznie nazywany barszcz z wyspą. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, kiedyś za nim przepadałam. Przyznam się, że nie jadłam go w takiej wersji ładnych parę lat. Dla wielu z Was taka forma podania barszczu pewnie będzie sporym zaskoczeniem, ale spróbujcie chociaż raz. Ziemniaki też można podać osobno np. z jajkiem sadzonym. Do barszczu można również dodać jajko ugotowane na twardo. W mojej wersji wegetariańskiej ziemniaki są okraszone cebulką.
Barszcz czerwony z ziemniakami – barszcz z wyspą.
Składniki
- 1-2 kg buraków
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku opcjonalnie
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
Dodatkowo:
- ziemniaki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju słonecznikowy lub rzepakowy
Instrukcje
- Buraki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Tylko tyle żeby były przykryte.
- Buraki gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sitku lub wyławiamy buraki.
- Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Do barszczu możecie dodać 0,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego.
- W tym czasie kiedy buraki się gotują, cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiany kolor.
- Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem.
- Na głęboki talerz wykładamy porcję ziemniaków lekko je ugniatamy. Polewamy cebulką, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Obok ziemniaków delikatnie wlewamy barszcz. Podajemy od razu.