Babka wielkanocna z dodatkiem mleka skondensowanego
Jeśli powoli zaczynacie szukać świątecznych przepisów to dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem mleka skondensowanego. Jest bardzo smaczna i cały czas wilgotna, zniknęła naprawdę szybko, a to dla mnie znak, że była naprawdę dobra. Sprawdzony przepis na babkę, która zawsze się udaje.
Babka wielkanocna z dodatkiem mleka skondensowanego
Składniki
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje
- Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy mleko skondensowane i całość chwilę miksujemy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wbijamy jajka. Całość miksujemy.
- Przelewamy do dużej formy na babkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut. (do suchego patyczka).
- Babkę polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. :)
Dzisiaj upiekłam tę babkę z moimi małymi zmianami. Babka jest pyszniutka. Dziękuję bardzo za przepis. Przepis ze zdjęciem jest na moim blogu. Jeszcze raz dziękuję
Super, cieszę się, że smakowała. Też ją bardzo lubię :)