Babka drożdżowa

Kolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;).
Babka drożdżowa
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki drobnego cukru
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
- ½ szklanki mleka
- 100 g masła
- 5-6 łyżek ulubionej konfitury
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
- Masło roztapiamy w garnuszku.
- Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i połowę mleka mieszamy i odstawiamy 10 – 15 minut.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ucieramy i stopniowo dodajemy stopione masło. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.
- Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami.
- Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut w 180 C.
- Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i polewamy wystudzoną babkę.

Podziel się: