Babka drożdżowa z rodzynkami.
Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :)
Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli
- garść rodzynek
Instrukcje
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka. Rozcieramy łyżką i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
- W misce ucieramy żółtka i całe jajko razem z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło i rodzynki. Wyrabiamy jeszcze tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Przekładamy do dużej formy na babkę lub dwóch mniejszych, posmarowanych cienką warstwą masłem. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 30 minut, do (suchego patyczka). Nie piec zbyt długo ponieważ ciasto za bardzo się wysuszy.
- Dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam ją cukrem pudrem zmieszanym z sokiem z cytryny.
Podziel się: