Babeczki śmietankowe.
Przepis na pyszne babeczki śmietankowe, który znalazłam w książce kucharskiej z 1989. Robiłam je pierwszy raz, ale już teraz wiem, że od czasu do czasu będą u nas gościły. Delikatne kruche ciasto wypełnione kremowym nadzieniem.
Babeczki śmietankowe.
Porcje 10
Składniki
Składniki na babeczki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła zimne
- 4 łyżki śmietany gęstej 18% lub 22 %
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę.
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 % lub 36 % 250 ml
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
Kruche ciasto:
- Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie robot z hakiem składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krem:
- W garnku dokładnie mieszamy śmietankę, cukier, żółtka i mąkę. Następnie całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając rózgą tak żeby nie zrobiły się grudki. Gdy masa zgęstnieje przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy, aż wystygnie.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wykrawamy kółeczka i wylepiamy nimi foremki w kształcie babek. Moje od góry miały średnicę 7 cm.
- Do środka każdej babeczki wkładamy zimny krem śmietankowo-żółtkowy (3/4 wysokości).
- Przykrywamy plasterkiem ciasta tak żeby się skleiło z ciastem w foremce.
- Nadmiar ciasta odrywamy. W każdej babeczce wykałaczką robimy kilka małych dziurek.
- Napełnione foremki ustawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół). Pieczemy około 40 minut, aż ładnie zbrązowieją. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
- Upieczone i wystudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Kruche ciasto traktuję z sentymentem bo kojarzy mi się z beztroską dzieciństwa ❤️
Śmietankowe babeczki brzmią kusząco i tak wyglądają.
Idealne dla miłośników słodyczy.
Osobiście nie jadam słodyczy, ale dla gości bym zrobiła.
Pozdrawiam!
Dziękuję :) ja uwielbiam słodycze, niestety ;)
Super przepis, babeczki wygladaja na przepyszne. Zrobimy!
Dziękuję :)
Wspaniałe, małe słodkości. Wyglądają bardzo apetycznie
Dziękuję :)
Muszą smakować przepysznie!
Kojarzą mi się z letnim podwieczorkiem w ogrodzie.
Są bardzo smaczne :)