Tiramisu bez jajek.

Dla wszystkich miłośników tiramisu, dzisiaj tiramisu bez jajek. Smakuje równie dobrze jak to klasyczne, oryginalne. Możecie dodać do niego alkohol, jednak ja z niego zrezygnowałam ze względu na dzieci.
Tiramisu bez jajek
Porcje 3
Składniki
- 3 czubate łeżeczki kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso
- 250 g mascarpone mocno schłodzone
- 250 ml śmietanki 30 % mocno schłodzonej
- 8 łyżek mleka skondensowanego (słodzone) ilość wg uznania
- około 10 szt. podłużnych biszkoptów
- kakao – ciemne
Instrukcje
- W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy kawę. Studzimy. Następnie dodajemy odrobinę amaretto (ja robiłam bez).
- W misce ubijamy na sztywno śmietankę z mascarpone i mlekiem skondensowanym.
- Biszkopty maczamy w kawie (szybko żeby zbyt mocno nie nasiąkły) układamy na dnie pucharków, następnie masa śmietanowa, biszkopty i ponownie masa.
- Deser schładzamy minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.