Seromakowiec

Seromakowiec to połączenie sernika i makowca, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i wbrew pozorom przygotowuje się go całkiem szybko. Możecie zrobić go z gotową masą makową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza).
Seromakowiec
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) – (140 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 80 g masła (zimnego)
Składniki na masę makową:
- 4 szklanki maku
- 3/4 szklanki cukru (140 g)
- 5 jajek
- 100 g rodzynek
- kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera (2-krotnie mielonego lub z wiaderka)
- 1 szkl. drobnego cukru
- 6 żółtek
- 5 białek
- 250 g miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)
- szczypta soli (do ubijania białek)
Składniki na lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
Ciasto:
- Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ciasto wałkujemy (lekko podsypując mąką) i wkładamy do blaszki o wymiarach 24×36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 10 minut.
Masa makowa:
- Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy.
- Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera.
Masa serowa:
- Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń (proszek), a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać.
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piekarnik góra – dół. Pieczemy około 70 minut.
- Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.
- Studzimy w blaszce. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
- Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.
Bardzo smaczne ciasto, chociaż zazwyczaj robię seromakowiec bez spodu, bo jest szybciej. Smak seromakowca zależy od jakości użytego sera. U mnie musi być prawdziwy ser twarogowy.
Przepis super, ale piekłam ciasto i piekłam. Chyba ze 100 minut bo cały czas było mokre i nic się nie ścinało. Masa makowa też była bardzo zadka i ser musiałam wykładać na Mak po lyzeczce.
Wszystko zależy od tego jakich składników używamy, czas pieczenia też będzie różny dla każdego piekarnika,
Super przepis. Rewelacja.
Co zrobić aby góra nie wyszła ciemna? Mój wyszedł brązowy.
to zależy od piekarnika, widocznie piecze zbyt mocno, pod koniec można przykryć folią spożywczą żeby się nie przypiekł
Witam ten mak to tylko zalać nie gotować?
tylko zalać
Jeżeli mam gotowy mielony mak to też muszę go namoczyć czy wsypać taki suchy go do masy jajecznej ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
namoczyć
Mam dwa pytania.
Po pierwsze ile najdłużej masa na ciasto może stać w lodówce ?
A drugie robiąc z Pani przepisu ale z gotową masą makową jak z nią postępować? Dodać tylko i wyłącznie jajka ? Dodać do gotowej masy starte jabłko aby była wilgotną czy sama w sobie taką jest ?
Spokojnie 3-4 dni postoi. Jeśli używamy masy makowej (chociaż ja jej nigdy nie używam) to wydaje mi się, że powinno się dodać tylko jajka i postępować tak jak w przepisie. Natomiast cukru już bym nie dodawała bo gotowa masa makowa chyba jest dość słodka.
Czy budyń z cukrem czy bez?
bez cukru
Czy to ciasto można mrozić? :)
tak
Ciasto dobre, tylko chyba zapomniał Pani o proszku do pieczenia i spód wyszedł zakalcowaty.
Czy na pewno trzymała się Pani ściśle przepisu ? nigdy nie wyszedł mi zakalec. Pozdrawiam
Czy jak użyje gotowej masy makowej to mogę dac mniej jajek np.3?obawiam się że będzie zbyt rzadka
Nigdy nie robiłam z gotowej masy, ale wydaje mi się, że jajka „zwiążą” masę w trakcie pieczenia.
Lukier jak zrobic zeby trzymal sie ciasta?
Jak sie zmiesz cukier i sok z cytryny to spadnie z wieszchu!?
Tak jak podałam w przepisie, nie spada
Jakiego sera Pani użyła? Chodzi o firmę szukam dobrego sera do sernika
Ja kupuję śmietankowy ze Strzałkowa.
Przepis świetny, smak super
Cieszę się, że smakowało :)
Witam, ciasto wyszło super,( pomimo masy makowej z puszki)
Jak pani uzyla gotowej masy? Jakie skladniki w jakich ilosciach dodawala pani?
Ja nigdy nie robiłam z gotową masą makową, zawsze przygotowuję wg przepisu.
Super ciasto, ulubione mojej rodziny.
Przepis jest świetny ciesze sie że zajrzalam na ta stronę
Proszę się rozgościć :)
Dzień Dobry, a jeśli mam już zmielony mak? Czy też 4 szklanki i po prostu omijam mielenie?
Tak, dokładnie
Seromakowiec wyszedł świetny
Cieszę się :)
Witam w wigilię przepis jest na blachę o jakich wymiarach ?
Witam, wymiary blaszki są podane w przepisie :) (wkładamy do blaszki o wymiarach 24×36 cm)
Dodajemy czy nie dodajemy? Bo w przepisie są jajka.
Jeśli są w przepisie to dodajemy ;)
Pieczemy góra – dół czy termoobieg?
góra – dół
Czy do gotowej masy makowej należy dodać całe jajka czy najpierw ubić jajka i stopniowo dodawać masę?
raczej tak jak jest w przepisie, jednak pominęłabym cukier, z tego co wiem masa makowa jest już dość słodka.
Czy do masy makowej nie powinno się dodać masła/oleju? I czy na pewno do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia? :) Dziękuję za odpowiedź. Wesołych Świąt!
wszystko robimy wg przepisu :)
Przepraszam,już widzę:)
Jaka wielkość blaszki?
wkładamy do blaszki o wymiarach 24×36 cm ;)
Ile należy dodać jajek (całych?) do gotowej masy makowej? Kiedyś piekłam takie ciasto i wszystko mi się zlało …. ale mam ochotę je powtórzyć z Pani przepisu
Jajek tyle ile w przepisie. Mozę dlatego wszystko się „zlało” dlatego, że dodała Pani gotową masę makową. Proszę spróbować zrobić masę samemu.
Czy można użyć gotowej masy makowej??
można, wtedy tylko dodajemy jajka
4 szklanki maku to ile gramów ☺
nie wiem, ale szklanka 250 ml