1 kg białego sera (2-krotnie mielonego lub z wiaderka)
1 szkl. drobnego cukru
6 żółtek
5 białek
250 g miękkiego masła
1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)
szczypta soli (do ubijania białek)
Składniki na lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Instrukcje
Ciasto:
Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy (lekko podsypując mąką) i wkładamy do blaszki o wymiarach 24x36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 10 minut.
Masa makowa:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy.
Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń (proszek), a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piekarnik góra - dół. Pieczemy około 70 minut.
Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.
Studzimy w blaszce. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.