Drożdżówki z serem i morelami.

Przepis na pyszne drożdżówki. Drożdżówki z serem i owocami, tym razem z morelami. Puszyste, delikatne drożdżówki :) Pyszne, puchate bułeczki, idealne do kawy.
Drożdżówki z serem i morelami
Składniki
składniki na ciasto:
- 480 g mąki pszennej typ 480
- 150 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 35 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80 g miękkiego masła
składniki na kruszonkę:
- 40 g mąki pszenej
- 30 g masła
- 20 g cukru pudru
składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego
- 2-3 łyżki cukru ilość wg uznania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
pozostałe składniki :
- 600 g moreli
składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Instrukcje
- Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mleko oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Dodajemy pozostałą mąkę, jajka oraz masło. Całość dokładnie wyrabiamy około 10 minut.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do czasu, aż podwoi objętość.
- W tym czasie kiedy rośnie ciasto przygotowujemy kruszonkę oraz morele.
- Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy palcami, aż otrzymamy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
- Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Każdą połówkę kroimy na 4 kawałki.
- Ser: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Masę serową możecie przełożyć do rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką.
- Kiedy ciasto urośnie, wyjmujemy je na stolnicę i dzielimy na 12 części. Drożdżówki wychodzą dość spore więc możecie zrobić ich więcej i mniejsze.
- Formujemy kule, które następnie spłaszczamy dłońmi lub szklanką umaczaną w mące (wtedy nie będzie kleiła się do ciasta).
- Drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
- Do każdej drożdżówki wyciskamy ser, a na wierzch wciskamy kawałki moreli.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, a następnie pieczemy w 180 C około 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego należy kontrolować czas pieczenia.
