Drożdżowa gwiazda z makiem
Jeśli chcecie zaskoczyć w te święta swoich bliskich oryginalnym przepisem to zapraszam Was do zrobienia pysznej gwiazdy makowej. Ciasto jest puszyste, delikatne i wyjątkowe smaczne. Będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole.



Drożdżowa gwiazda z makiem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 60 g drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml letniego mleka
- 100 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 120 g cukru
- 150 g miodu
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g rodzynek
- 4 białka
- 50 ml rumu lub laska wanilii
Dodatkowo:
- 1 jajko
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
- CIASTO: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy resztę mąki, sól dodajemy masło, resztę mleka, cukru i żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Mak płuczemy gorącą wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut. Ugotowany mak mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy cukier, miód, rum lub wanilię, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Możecie użyć również gotowej masy makowej, ale ta własnoręcznie zrobiona jest dużo smaczniejsza.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na cztery równe części. Formujemy kule i wałkujemy koła takiej wielkości, żeby zmieściły się na blachę piekarnika. Dobrze żeby dolna warstwa była odrobinę większa od pozostałych.
- Pierwszy rozwałkowany placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy częścią masy makowej, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim plackiem, smarujemy masą makową i na wierzch kładziemy ostatni czwarty rozwałkowany placek. Ciasto podczas wałkowania możemy podsypywać odrobiną mąki, ale tylko wtedy jeśli przykleja się do stolnicy.
- Na środku ciasta umieszczamy szklankę (zaznaczając środek) i kroimy na cztery równe części. Każdą z części dzielimy jeszcze na dwie. Następnie bierzemy po jednym kawałku leżącym obok siebie i skręcamy do środka tak, żeby powstała nam gwiazda. (jak na zdjęciu). Nie przejmujcie się jeśli lekko się rozpada.
- Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej dlatego czas pieczenia należy dostosować indywidualnie.
- Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym. LUKIER: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.




