Deser panna cotta z galaretką i owocami.
Delikatny deser panna cotta, tym razem w połączeniu z galaretką i owocami. To idealny, smaczny deser dla łasuchów, który będzie przyjemnym akcentem na zakończenie uroczystego obiadu.
Porcje 3
Składniki
- 0,5 litra śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 40 g drobnego cukru
- laska wanilii
- maliny do dekoracji lub inne drobne owoce
- 1 opakowanie galaretki przezroczystej
- listki mięty do dekoracji
Instrukcje
- Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby lekko napęczniała.
- W garnku zagotowujemy śmietankę, wyłączamy palnik dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii.
- Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do czasu, aż wszystko dokładnie się rozpuści.
- Przelewamy do większych szklanek i wkładamy do lodówki na min. 2-3 h, aż masa zacznie tężeć. Jeśli nie chcecie żeby wszystkie ziarenka z wanilii były na spodzie deseru, gęstniejącą masę należy kilka razy zamieszać.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
- Na stężałą masę wylewamy po 3-4 łyżki galaretki i układamy owoce (przyklejamy). Wstawiamy do lodówki. Owoce powinny się przykleić, jeśli tego nie zrobicie owoce będą pływać w galaretce.
- Po kilku minutach przelewamy resztę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.