Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami
Ostatnio często goszczą u nas bułeczki drożdżowe. Tym razem zrobiłam je z białym serem i powidłami śliwkowymi, ale możecie zamiast nich dodać ulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego.
Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami
Porcje 14
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g sera śmietankowego lub półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- powidła śliwkowe
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny lub woda
- skórka pomarańczowa kandyzowana
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Instrukcje
Ciasto:
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy szklanką mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną prasować.
- Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy 2 całe jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto okaże się rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ser:
- W tym czasie kiedy ciasto rośnie ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtko, masło i całość dokładnie mieszamy łyżką lub ucieramy widelcem.
Całość:
- Ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypanej mąką i chwilę zagniatamy, dzielimy na 14 równych porcji.
- Z każdej formujemy niewielkie placuszki do których wkładamy łyżkę sera i łyżeczkę powideł. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Odstawiamy na 15 minut, następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego dostosowujemy go indywidualnie. Z tej porcji wyszły dwie blaszki, każdą piekłam oddzielnie.
- Ciepłe bułeczki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
- Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy około 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny. Płyn dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje lukru.
Podziel się:




