Keto tarta z cukinii

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, bezmięsną, keto tartę z cukinii. Idealna na obiad lub lekką kolację, świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Ja podałam ją z sosem tzatziki. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Keto tarta z cukinii
Składniki
- 500 g (waga cukinii bez pestek)
- 3 jajka
- 100 g sera (u mnie mozzarella)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oleju lub masło klarowane
Instrukcje
- Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy), (najsmaczniejsze są małe cukinie), z większych wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce (duże oczka), solimy i odstawiamy na 15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor.
- Do cukinii dodajemy przyprawy, natkę pietruszki, starty ser, żółtka, cebulę, dokładnie mieszamy.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy cukiniowej i delikatnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (możecie użyć okrągłej blaszki) smarujemy masłem.
- Masę przekładamy do naczynia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni. Smacznego :)
Podziel się: