2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól
2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy
Instrukcje
Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy.
Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania osolić.
Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa.
Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów.
Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru).
Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Ostudzony, ale jeszcze letni, pasztet wyjąc z formy i pozostawić do zupełnego ostudzenia.