Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki.
Składniki
Składniki na ciasto:
2szklankimąki pszennej
1szklanki mąki krupczatki
½szklankicukru pudru
200gmasła
2żółtka
1łyżka śmietany 22 %
Instrukcje
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek o różnej wielkości). Każdą foremkę nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia.
W przypadku kiedy pieczecie kruche ciasto jako spód do tarty czy mazurka dobrze jest wyłożyć go folią aluminiową i dodatkowo obciążyć np. grochem.
Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika , babeczki mają być rumiane. Tak postępujemy do czasu, aż zużyjemy całe ciasto.