Sernik z ananasem

Już jutro ostatki, a jeśli zastanawiacie się co pysznego przygotować na jutrzejszy dzień to sernik z ananasem będzie wprost idealny. :) Podrzucam więc sprawdzony przepis na sernik z ananasem i pyszną kokosową bezą. Sernik ten jest bardzo wiosenny dlatego sprawdzi się również na Wielkanoc.
Sernik z ananasem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru pudru
Składniki na masę twarogową:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
- 6 żółtek
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 120 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 duża puszka ananasów
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru
- 160 g wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę o wymiarach 21 X 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na tarce ścieramy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 15-20 minut.
- W tym czasie kiedy spód się podpieka budynie mieszamy z mlekiem. Do dużej miski wkładamy żółtka i ucieramy je z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy biały ser, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewamy rozpuszczony budyń i miksujemy na małych obrotach do czasu, aż składniki się połączą. Na koniec wrzucamy ananasy pokrojone na małe kawałki i delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy 30 minut.
- Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, na czas kiedy przygotowujemy bezę. Do dużej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy na małych obrotach, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy kolejne 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia, aż masa zgęstnieje.
- Nie przechowujemy w lodówce ponieważ beza na wierzchu zrobi się miękka.