Piernik z polewą czekoladową i dżemem

Piernik to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie już przepis na pyszne pierniczki, oraz na piernik z pyszną masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na piernik z polewą czekoladową dżemem i galaretką. Piernik, który nie wymaga leżakowania.
Piernik z polewą czekoladową i dżemem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 230 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 100 g drobnego cukru (1/2 szklanki)
- 130 g miękkiego masła
- 200 g płynnego miodu
- 3 jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
Składniki na masę do przełożenia:
- 220 g ulubionego dżemu, (powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, agrestowy itp)
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 30 lub 36 %
Instrukcje
Ciasto:
- Masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając masę, kiedy składniki się połączą.
- Wlewamy miód, a na końcu łyżka po łyżce dodajemy przesiane przez sito: mąkę, kakao, cynamon, sodę i przyprawę do piernika.
- Następnie dodajemy śmietanę, posiekaną czekoladę i drobno pokrojone orzechy.
- W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli, które stopniowo dodajemy do masy.
- Teraz już masę mieszamy ręcznie, delikatnie i niezbyt długo.
- Masę przelewamy do keksówki (10×27 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut, do (suchego patyczka).
- Upieczone ciasto studzimy na kratce i zimne kroimy wzdłuż na dwie części.
Masa:
- Do niewielkiego garnka przekładamy dżem i podgrzewamy, do gorącego dodajemy galaretkę i mieszamy do czasu, aż galaretka się rozpuści, odstawiamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć przekładamy nią piernik. Blaty kolejno wstawiamy do keksówki i smarujemy powidłami. Polewamy polewą dopiero wtedy kiedy galaretka stężeje.
Polewa:
- Śmietankę podgrzewamy w niewielkim garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewą oblewamy piernik.
Zobacz także inne przepisy: