220 g ulubionego dżemu, (powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, agrestowy itp)
1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
120 ml śmietanki 30 lub 36 %
Instrukcje
Ciasto:
Masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie stopniowo dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając masę, kiedy składniki się połączą.
Wlewamy miód, a na końcu łyżka po łyżce dodajemy przesiane przez sito: mąkę, kakao, cynamon, sodę i przyprawę do piernika.
Następnie dodajemy śmietanę, posiekaną czekoladę i drobno pokrojone orzechy.
W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli, które stopniowo dodajemy do masy.
Teraz już masę mieszamy ręcznie, delikatnie i niezbyt długo.
Masę przelewamy do keksówki (10x27 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut, do (suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy na kratce i zimne kroimy wzdłuż na dwie części.
Masa:
Do niewielkiego garnka przekładamy dżem i podgrzewamy, do gorącego dodajemy galaretkę i mieszamy do czasu, aż galaretka się rozpuści, odstawiamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć przekładamy nią piernik. Blaty kolejno wstawiamy do keksówki i smarujemy powidłami. Polewamy polewą dopiero wtedy kiedy galaretka stężeje.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy w niewielkim garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewą oblewamy piernik.