Kapuśniak
Ponieważ wiosna w tym roku wyjątkowo nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami, dlatego ciągle mam ochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :).
Kapuśniak
Składniki
- 30-40 dag kapusty kiszonej
- 15-20 dag chudego boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 5-6 średnich ziemniaków
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mąki
Instrukcje
- Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
- Do garnka wlewamy około 2 litrów wody dodajemy startą marchew i pietruszkę, liść ziele gotujemy.
- W tym samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy.
- Na patelni wlewamy olej i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę.(czyli chwilę smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła, a była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie.
- Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku.