Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody dodajemy startą marchew i pietruszkę, liść ziele gotujemy.
W tym samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy.
Na patelni wlewamy olej i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę.(czyli chwilę smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła, a była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie.
Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku.