2szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to około 3/4 szklanki kaszy suchej
2-3łyżkioleju
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Instrukcje
Ciasto:
Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto
Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło.
Farsz:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodajemy osączone i drobno pokrojone grzyby. Całość przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Wodę z grzybów można dodać np. do zupy grzybowej.
Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
Jak ugotować kaszę gryczaną:
W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżkami oleju.
Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i chwilę mieszamy. Zmniejszamy płomień, przykrywamy kaszę i na niewielkim ogniu gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, pilnując żeby kasza nam się nie rozgotowała.
Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kilka, kilkanaście minut żeby wchłonęła nadmiar. wody.
Wykonanie:
Ciasto partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Nakładamy farsz i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.)
Ugotowane pierogi możecie obsmażyć na patelni na złoty kolor, możecie je również podać „z wody” okraszone jedynie zrumienioną cebulką. Smacznego.