Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

Przepis na pyszne pierogi wigilijne. Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Obok tradycyjnych już pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami pojawią się w tym roku również pierogi z kaszą gryczaną.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- około 300 ml mocno ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to około 3/4 szklanki kaszy suchej
- 2-3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
Ciasto:
- Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto
- Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.
- Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
- Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło.
Farsz:
- Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodajemy osączone i drobno pokrojone grzyby. Całość przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Wodę z grzybów można dodać np. do zupy grzybowej.
- Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
Jak ugotować kaszę gryczaną:
- W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżkami oleju.
- Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i chwilę mieszamy. Zmniejszamy płomień, przykrywamy kaszę i na niewielkim ogniu gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, pilnując żeby kasza nam się nie rozgotowała.
- Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kilka, kilkanaście minut żeby wchłonęła nadmiar. wody.
Wykonanie:
- Ciasto partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Nakładamy farsz i zlepiamy.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.)
- Ugotowane pierogi możecie obsmażyć na patelni na złoty kolor, możecie je również podać „z wody” okraszone jedynie zrumienioną cebulką. Smacznego.

Ciekawy pomysł na pierogi :-) sama często eksperymentuję w kuchni, więc czasem szukam też nowych smaków pierogów. Na święta przygotowywałam z kaczką. Pierogów z kaszą gryczaną i z grzybami jeszcze nie jadłam, ale chciałabym spróbować. Może zasmakuje całej mojej rodzinie i na stałe trafi do naszego domowego menu :-)