Papryka faszerowana
Papryka faszerowana, szybka wersja gołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem.
Papryka faszerowana
Składniki
- 7 czerwonych papryk
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 szkl. ryżu
- 1 duży pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- 1 spora cebula
- garść natki pietruszki
- 0,5 l passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony
Instrukcje
- Paprykę myjemy, odcinamy górę około 1-2 cm, wydrążamy pestki.
- Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy i mieszamy z mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na kilku łyżkach oleju do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do farszu, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, paprykę, rozmaryn, sól, pieprz do smaku.
- Nadziewamy papryki, na wierzch układamy plastry pomidora i plastry mozzarelli. Przykrywamy czapeczkami.
- Passatę pomidorową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przelewamy na spód naczynia żaroodpornego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Uwagi
Podziel się: