Drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj kolejny sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Łatwe do zrobienia, z jednej porcji wyszło mi 20 pysznych bułeczek. Możecie zrobić je z truskawkami ale równie dobrze z malinami, jagodami.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Porcje 18
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej szklanka o pojemności 250 ml
- ½ szklanki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka lekko ciepłe
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- ½ kg truskawek
Kruszonka:
- 70 g masła
- ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
Instrukcje
- Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, rozkruszone drożdże i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Pozostałe składniki (poza masłem) przekładamy do miski miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 g.
- W tym czasie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Radełkiem lub nożem dzielimy na 20 kwadratów.
- Na każdym kładziemy po 2-3 truskawki i zlepiamy 2 przeciwległe końce. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką.
- Odstawiamy na 15-20 minut, aż lekko podrosną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Ja dodatkowo oblałam je lukrem cytrynowym. Cukier puder połączyłam z niewielką ilością soku z cytryny.