Cantuccini (biscotti)- włoskie ciasteczka z migdałami.
Przepis na Cantuccini pyszne włoskie ciasteczka z dużą ilością migdałów. Ponieważ uwielbiam wszelkie ciasteczka to jednak te są moje ulubione. :) Maczane w porannej, gorącej kawie są po prostu idealne.
Cantuccini (biscotti) – włoskie ciasteczka.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej szklanka 250 ml
- 100 g cukru
- 100 g całych migdałów ze skórką lub bez
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- Mąkę razem cukrem, jajkiem i proszkiem miksujemy lub ręcznie ugniatamy. Dodajemy migdały i staramy się aby część znalazła się w środku. Część migdałów można wcześniej posiekać.
- Na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy wałeczki (średnica 3-4 cm, delikatnie spłaszczamy).
- Przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy i ostrym nożem ukośnie kroimy na 1,5-2 cm kromki.
- Ponownie układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8 minut, po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub puszki. Ciasteczka długo zachowują świeżość.
Podziel się: