1 kg sera białego (dwukrotnie zmielonego) lub ser z wiaderka
6 jajek
2oo g masła
200 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
100 g drobnego cukru
130 g masła
2 łyżki kakao
Instrukcje
Ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna, łyżka po łyżce dodajemy cukier, następnie pojedynczo żółtka, które miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 24X36 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (termoobieg) i pieczemy około 30-40 minut . Studzimy i kroimy wzdłuż na dwie równe części.
Polewa:
W niewielkim garnku umieszczamy składniki na polewę, całość krótko zagotowujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
Masa serowa:
Ser mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną , puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i ser. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Całość:
Do formy w której piekł się biszkopt wkładamy jeden kawałek ciasta, smarujemy połową polewy i wykładamy połowę masy serowej, przykrywamy drugim biszkoptem, który znowu smarujemy polewą i wykładamy resztę masy serowej.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy 15 minut. Całość studzimy. Gotowe ciasto możemy polać roztopioną czekoladą. Smacznego.:)