1kg sera białego z wiaderka lub półtłustego 2-krotnie zmielonego
4jajka
3/4szklankicukru
½szklankiśmietany 30 % lub 36 %
2łyżkimąki ziemniaczanej
150gchałwy waniliowej
Składniki na polewę:
½szklanki śmietanki 30 % lub 36 %
150gchałwy waniliowej
Instrukcje
Spód:
Ciasteczka wrzucamy do malaksera, blendera i drobno miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, miksujemy.
Formę tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wykładamy ciasteczka. Dokładnie uklepujemy dłońmi, wstawiamy do lodówki.
Masa sernikowa:
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, Sernik wstawiamy na półce nad nim (środkowa półka w piekarniku).
Do misy miksera przekładamy ser i dodajemy cukier. Całość miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
Następnie dodajemy jajka (jedno po drugim) cały czas miksując, ale tylko do połączenia się składników.
Dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy, tylko do czasu, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy chałwę i już delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 60 - 70 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy rozkruszoną chałwę. Całość podgrzewamy, aż chałwa dokładnie się rozpuści. Cały czas mieszamy, aż lekko zgęstnieje, uwaga bo może się przypalać.
Gotową polewę wylewamy na lekko przestudzony sernik.
Całkowicie wystudzony sernik, schładzamy w lodówce (najlepiej całą noc).