Sernik chałwowy
Sernik chałwowy. Dla wszystkich miłośników sernika i chałwy, połączenie idealne. Sernik wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, a każdego dnia smakuje lepiej. Do jego przygotowania możecie użyć swojego ulubionego smaku chałwy, ja dodałam chałwę waniliową. Wierzch sernika posypany liofilizowanymi owocami, trochę dla dekoracji, a także żeby dodać owocową, orzeźwiającą nutę. Sernik idealny na święta i imprezy rodzinne. Nie da się go zjeść dużo na jeden raz :)
Sernik chałwowy
Składniki
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 60 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg sera białego z wiaderka lub półtłustego 2-krotnie zmielonego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- ½ szklanki śmietany 30 % lub 36 %
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g chałwy waniliowej
Składniki na polewę:
- ½ szklanki śmietanki 30 % lub 36 %
- 150 g chałwy waniliowej
Instrukcje
Spód:
- Ciasteczka wrzucamy do malaksera, blendera i drobno miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, miksujemy.
- Formę tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wykładamy ciasteczka. Dokładnie uklepujemy dłońmi, wstawiamy do lodówki.
Masa sernikowa:
- Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, Sernik wstawiamy na półce nad nim (środkowa półka w piekarniku).
- Do misy miksera przekładamy ser i dodajemy cukier. Całość miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
- Następnie dodajemy jajka (jedno po drugim) cały czas miksując, ale tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy śmietankę, mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy, tylko do czasu, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodajemy chałwę i już delikatnie mieszamy łyżką.
- Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód.
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 60 – 70 minut.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
- Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy rozkruszoną chałwę. Całość podgrzewamy, aż chałwa dokładnie się rozpuści. Cały czas mieszamy, aż lekko zgęstnieje, uwaga bo może się przypalać.
- Gotową polewę wylewamy na lekko przestudzony sernik.
- Całkowicie wystudzony sernik, schładzamy w lodówce (najlepiej całą noc).
Podziel się: