Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Muffinki z borówkami.
Porcje
12
Składniki
W przepisie używam szklanki o pojemności 200 ml
Składniki suche:
1/4
szklanki
cukru
70g
1/4
szklanki
miodu
70g
1
szklanka
mąki pszennej
130 g
1
płaska łyżeczka soli
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
2,5
szklanki
otrąb pszennych
Składniki mokre:
200
g
jogurtu greckiego
1/2
szklanki
oleju
100 ml
2
jajka
Dodatkowo:
1,5
szklanki
borówek
około 200 g
Instrukcje
W misce mieszamy składniki mokre, w drugiej misce mieszamy składniki suche.
Do mokrych składników dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy borówki (zostawiamy kilka owoców na wierzch).
Przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Masę nakładamy do 3/4 wysokości foremki.
Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
Blaszkę z muffinkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) pieczemy około 30 minut. Do tzw.suchego patyczka.