Makaron tagliatelle (makaron wstążki) z krewetkami i szparagami.
Składniki
250gmakaronuwstążki
200gkrewetekświeżych lub mrożonych
półpęczka zielonych szparagów
2ząbki czosnku
1łyżkamascarpone
100mlśmietanki 30%
100mlbiałego winapółwytrawne
1łyżkanatki pietruszki
1łyżka masła
2łyżki oliwy z oliwek
sól
Instrukcje
Twarde końcówki szparagów odcinamy lub odłamujemy. Kroimy na 1,5 cm kawałki, główki odkładamy.
Wrzucamy na gotującą się, lekko posoloną wodę i gotujemy 3-4 minuty (powinny być al dente). Pod koniec gotowania dorzucamy główki szparagów. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą żeby nie straciły koloru.
Krewetki obieramy lub jeśli macie mrożone rozmrażamy.
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
W tym czasie kiedy makaron się gotuje. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dosłownie minutę uważając żeby czosnek się nie spalił.
Następnie dodajemy krewetki i smażymy z każdej strony po 2 minuty.
Dolewamy wino, śmietankę i mascarpone. Całość dusimy 2-3 minuty. W miarę potrzeby doprawiamy solą.
Następnie dodajemy wcześniej podgotowane szparagi. Całość mieszamy.
Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Smacznego.