Biszkopt rzucany. Biszkopt bez proszku do pieczenia.
Składniki
W przepisie użyłam szklanki o pojemnośći 250 ml.
5jajek
3/4szklankicukru
3/4szklanki mąki pszennej
1/4szklanki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Spód rantu lub tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu.
Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
Piekarnik góra-dół.
Uwagi
Na blogu znajdziecie również przepis na biszkopt z dodatkiem proszku do pieczenia : Biszkopt