Do gotującej się wody około (2 litry) wkładamy białą kiełbasę i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy z wody, zdejmujemy osłonkę z kiełbasy (flak) i kroimy w plasterki, wrzucamy ponownie do wody, dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną w plastry lub kostkę. Dokładamy ziele i liść, całość chwilę gotujemy (około 10 minut).
Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Na koniec wlewamy barszcz biały (barszcz wcześniej mieszamy i przecedzamy przez sitko) wymieszany ze śmietaną, czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotowujemy zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ilość barszczu jaką dodamy do zupy zależy od Was, jeśli lubicie bardziej gęstą i kwaśną dodajecie go więcej.
Zupę podajemy z jajkami.
Zakwas na barszcz biały przygotowujemy kilka dni wcześniej. Do słoika lub naczynia kamionkowego wsypujemy mąkę i zalewamy letnią wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, liść, ziele oraz chleb. Garnek przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach barszcz powinien ukisnąć, im dłużej będzie stał w ciepłym miejscu tym bardziej będzie kwaśny. Jeśli chcecie przechować go dłużej należy trzymać go w lodówce.