część warzyw z rosołuja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm
500gpieczarek
1łyżkamasła
Składniki na ciasto:
500gmąki pszennej
2żółtka
1łyżkaoliwy
0,5łyżeczkisoli
300mlmocno ciepłej wody
Instrukcje
Farsz:
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 250 ml wody, a pozostałą dolewamy w razie potrzeby taż żeby ciasto nie było zbyt luźne lub zbyt twarde.
Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło.
Wykrawamy szklanką i nakładamy farsz ok. 1 czubatą łyżeczkę w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.
Odcedzamy na sicie, podajemy same lub okraszone podsmażoną cebulką.
Uwagi
Farsz do pierogów dobrze jest odstawić na godzinę do lodówki wtedy nie będzie się rozpadał podczas lepienia pierogów.Na blogu znajduje się przepis na pyszny pasztet przygotowany z mięsa z rosołu.Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw