Go Back
Drukuj
Obraz przepisu
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
Drukuj
Pin
Składniki
Składniki na ciasto:
200
g
mąki pszennej
2
jajka
80
g
cukru
100
g
masła
miękkiego
4
łyżki
mleka
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
600
g
śliwek
podzielone na połówki
1
łyżeczka
cynamonu
Lukier:
0,5
szklanki
cukru pudru
3-4
łyżki
soku z cytryny
Kruszonka:
70
g
cukru
70
g
masła
miękkiego
100
g
mąki pszennej
Instrukcje
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem.
Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając.
Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodajemy mleko.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe.
Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Całość oprószamy cynamonem.
Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do czasu, aż zacznie się ładnie rumienić.
Upieczone ciasto polewamy lukrem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruszonki umieszczamy w misce.
Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.
Lukier:
Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.