Drukuj Pin

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła miękkiego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek podzielone na połówki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:

  • 70 g cukru
  • 70 g masła miękkiego
  • 100 g mąki pszennej

Instrukcje

Ciasto:

  • Masło ucieramy z cukrem.
  • Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając.
  • Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na końcu dodajemy mleko.
  • Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe.
  • Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Całość oprószamy cynamonem.
  • Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do czasu, aż zacznie się ładnie rumienić.
  • Upieczone ciasto polewamy lukrem.

Kruszonka:

  • Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruszonki umieszczamy w misce.
    Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.

Lukier:

  • Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.