Skórka pomarańczowa - kandyzowana - Jak zrobić skórkę kandyzowaną
Składniki
5-6 dużych pomarańczy (najlepiej bio)
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
Pomarańcze bardzo dokładnie szorujemy i sparzamy gorącą wodą. Obieramy i ostrym nożem wycinamy biały miąższ (jeśli go dokładnie nie wytniecie skórka będzie gorzka). Kroimy w drobną kostkę.
Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną skórkę i na małym ogniu gotujemy około 30-40 minut, aż cała woda odparuje. Tak przygotowaną skórkę odcedzamy na sitku a potem rozsypujemy na papierze do pieczenia. Kiedy przeschnie wkładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Jest jeszcze drugi sposób, ale wymaga od nas odrobinę cierpliwości. Pomarańcze przygotowujemy w podobny sposób tylko zasypujemy je cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni.