Drukuj Pin

Ryba po grecku

Składniki

  • 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna)
  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej
  • 1-1,5 kg marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml oleju rzepakowego

Instrukcje

  • Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku. Układamy na półmisku na przemian ryba z warzywami.