Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
5
from 1 vote
Składniki
1
kg
śliwek
10
dag
suszonych śliwek
5
dag
rodzynek
1/2
kg
cukru
1
l
wódki
Instrukcje
Śliwki dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki.
10 pestek odkładamy.
Do dużego słoja przekładamy śliwki, dodajemy pestki, suszone śliwki oraz rodzynki.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 godziny, aż puszczą sok. Od czasu do czasu wstrząsamy.
Dolewamy wódkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek przez gazę lub gęste sitko.
Szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce i zapominamy o niej na rok ;)
Po roku nalewkę przelewamy raz jeszcze przez bardzo gęste sitko uważając żeby nie zlać osadu, który powstał na dnie butelki.