2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
Instrukcje
Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy), (najsmaczniejsze są małe cukinie), z większych wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce (duże oczka), solimy i odstawiamy na 15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor.
Do cukinii dodajemy przyprawy, natkę pietruszki, starty ser, żółtka, cebulę, dokładnie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy cukiniowej i delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (możecie użyć okrągłej blaszki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Masę przekładamy do naczynia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni. Smacznego :)