1kgtwarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka – czytajmy skład – nie kupujemy takich, które zawierają konserwanty)
3całejajka
2łyżkimąki ziemniaczanej
130gmasła
3/4szkl.drobnego cukru
Dodatkowo:
2puszkibrzoskwiń
5białek białka, które pozostały z ciasta
0,5szkl. cukru
Instrukcje
Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić.
Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy o wielkości 23×36. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.
Brzoskwinie osączamy na sitku, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
W tym czasie kiedy ciasto się podpieka ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka jedno po drugim cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę i ser na przemian małymi porcjami. Ubijamy do czasu połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
Na ser kładziemy brzoskwinie pokrojone na kawałki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy 0,5 szklanki drobnego cukru. Ubijamy na sztywno. Wykładamy na brzoskwinie Na ubite białka ścieramy drugą część schłodzonego, ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy masa serowa stężeje.